Nunta in aer liber: Locatie si meniuri – Minighid pentru organizarea unei petreceri reusite

nunta in aer liber - organizare in functie de locatie si meniuri

Nunta in aer liber e visul multor cupluri. Ca sa scape de naduseala, de atmosfera inchisa, de aglomeratie… Si sa se-aleaga-n schimb cu vanticel in plete, cu aer racoros si mai ales cu o chefuiala memorabila, organizata intr-o locatie unica.

E doar ”visul”, pentru ca exista un mare impediment: VREMEA. Chiar daca totul are loc in plina vara. Chiar daca exista un acoperamant.

Cum contracarezi ”dusmanul”?

Cine vrea o nunta in aer liber, probabil ca fixeaza data in sezonul frumos si in perioade cu clima blanda. Ca si cum de prin aprilie sau mai, pana prin septembrie, prognozele meteo ofera cuiva vreo garantie.

Nimeni nu poate sti ce planuri are natura si ce de orori rezerva pentru ziua cea mare. Nimeni nu i se poate impotrivi, nimeni n-o poate imbuna si face sa se razgandeasca cand isi descarca ofurile si amaraciunea.

De foarte multe ori, doritorii renunta, alegand in schimb varianta cea mai comoda si mai sigura, anume restaurantul ori sala de evenimente inchisa.

Nu e tragedie. Se pot face lucruri minunate intr-un restaurant. Iar sala de evenimente se poate dovedi extrem de generoasa ca spatiu. E un mare pacat insa sa ratezi sansa unei nunti speciale, inegalabile, unice.

camelot exterior lac

Dar nu sunt multe perechile dispuse sa-si asume riscuri. Si incearca sa se organizeze mai bine.

Cine-ar vrea sa-si vada evenimentul esuat din cauza capriciilor vremii? NIMENI!!!

Ei bine, aceasta postare vine la tanc! Vine in intampinarea sufletelor pereche care decid sa-si uneasca destinele, dar nu oricum. Care vor sa marcheze cea mai frumoasa zi din viata lor cu o peterecere in spatiu deschis, sub imbratisarea naturii, in voiosia ambientelor inundate de verdeata.

Organizarea petrecerii e putin mai migaloasa comparativ cu varianta ”convenabila”. Pentru ca in ciuda originalitatii, in ciuda farmecului, ambientele externe ascund si cateva capcane atat pentru tinerii insuratei, cat si pentru alai.

Iar cine nu le cunoaste, risca.

Cum organizezi o nunta in aer liber incepand de la locatie si meniuri?

In curand, vei intelege ca nu merge oricum, ca nu ai cum face abstractie de cativa factori. Si vom incepe cu:

  • Locatia;
  • Meniurile.

Cu o alta ocazie, vom mai adauga alte cateva posibile criterii ce fac diferenta intra sala de nunti inchisa si cea deschisa, adica intre agonie si extaz, in genul orar, luna, tinute etc.

Locatie

nunta in aer liber - locatie potrivita

De aici porneste totul. E ”cheia” ce va deschide portile paradisului… sau ale infernului.

Nu orice locatie pompoasa, sofisticata, dichisita pana-n dinti e pregatita de chefuiala sub cerul liber. Si nu oricare e pregatita sa gazduiasca intregul alai de nuntasi, fara sa-i tina ca sarmalele in oala.

Deschide bine ochii inainte sa alegi. Chiar de nu-i gasesti cusur cu privire la capacitate, la aranjamente etc., mai da o geana prin imprejurimi. Nu te costa nimic.

Ce panorama intrezaresti de-a stanga si de-a dreapta?

nunta in aer liber - priveliste spre lac

Daca vrei sa-ti rasplatesti invitatii cu o experienta imposibil de uitat, vezi ce potential are ambientul. Recomandarea nostra e sa cauti un loc cu o vedere splendida, in masura sa adauge farmec ocaziei.

Ca e la mare sau la munte, ca e in oras sau in vecinatatile sale, e important sa gasesti o destinatie extraordinara prin prisma panoramelor. Cu o atmosfera care sa le taie tuturor rasuflarea. Clar, in sensul bun.

Meniuri

nunta in aer liber - platouri lejere

O nunta in aer liber reusita tine si de meniuri. De calitatea ingredientelor, de prezentarea lor in farfurie, de combinarea retetelor etc.

De fapt la orice petrecere, preparatele culinare conteaza. De la aperitive, pana la desert. O fi importanta atmosfera inchegata, o fi extraordinara privelistea si muzicantii… Dar cand mancare nu e ceea ce trebuie, cand lasa de dorit, e greu sa mai sustina veselia si darnicia portofelului.

Fiind in general vorba despre luni calde, meniul de nunta trebuie gandit diferit. Se presupune ca se va consuma in spatii deschise. Dar iata ”liniile ajutatoare” pentru meniurile de nunta:

Ce se poate afla pe masa nuntasilor?

nunta in aer liber - salate proaspete

  • Daca este deosebit de cald, se vor evita preparatele greu de transportat, chiar daca totul este gatit in acelasi loc.
  • Se vor inlocui preparatele foarte elaborate si incarcate caloric. Sunt mai potrivite in sezonul rece, cand corpul are nevoie de un aport energetic superior.
  • Foarte bine primite sunt retetele lejere, unde predomina componentele vegetale, ce le permit nuntasilor s-o-ntinda la dans, nu sa zaca la mese balonati.
  • La mare trecere sunt felurile bazate pe ingrediente proaspete, de sezon, care nu necesita conservare sau metode particulare de pastrare. Cu toata invazia de fructe si legume, nu e o problema aprovizionarea cu vegetale de sezon.
  • Tot mai populare devin monoportiile (aperitive, deserturi), inspirate de fenomenul ”street-food”, adica de mancare pe strada. Aproape orice se poate prepara in miniportii individuale, pe care oricine le poate lua in mana si consuma in timpul unei plimbari sau conversatii.
  • De ceva vreme, raman in tendinte bufeturile cu aperitive si candy bar. Se pot organiza practic oriunde (pe terase, langa piscine, in zona verde etc.).
  • Si pentru ca gradele din termometre o cer uneori, sunt de nelipsit bauturile racoritoare, inghetatele, granitele, cocktailurile non-alcoolice si orice bautura rece. Chiar daca si bauturile calde racoresc (stiai?). Dar aceasta e o alta poveste...

In lipsa de idei, se poate revizui bucataria romaneasca si in particular bucataria italiana (mediteraneana), experta in alcatuirea unor meniurilor de sezon, celebra pentru preparatele sale bine echilibrate sub aspect nutritional si energetic.

Si pentru ca toate acestea sunt mai aproape decat crezi, pentru ca si tu poti da pe spate invitatii cu nunta in aer liber...

Dar mai bine da o geana peste Camelot si nu te opri pana nu dai de Rezervari...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *